keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Kolmannen viikon alussa

Kaksi ensimmäistä viikkoa on kulunut aivan huomaamatta. Johonkin se aika kuitenkin hurahti ja toissapäivänä lasten mummon oli aika suunnata lentokentälle. Äitini täällä ollessa ehdittiin kuitenkin juosta monta asiaa: meillä on nyt espanjalainen pankkitili, laajakaista tilauksessa ja NIE- ja neuvolakuviotkin ainakin hoitumaan päin.

Pankkitilin avaaminen onnistui onneksi pelkällä passinumerolla sekä suomalaisilla ja espanjalaisilla yhteystiedoilla. Sen sijaan NIE-numeroiden hankkiminen paikan päällä osoittautui odotettua monimutkaisemmaksi, joten turvaudumme asiointipalveluun.

Se neuvola-asia sitten. Lähdin selvittämään asiaa marssimalla keskustassa sijaitsevan Centro Finlandian infoon kysymään, missä neuvola ylipäätään sijaitsee. Infon työntekijä kehotti käymään kokeilemassa lähimmässä terveyskeskuksessa. Kysyin mahtaisiko olla toiveita pärjätä siellä englannilla, mutta vastaus oli jokseenkin ”ei”, joten kysyin seuraavaksi, onko heillä tulkkisuosituksia. No heillä oli, ja soitin tulkille. Käännös- ja tulkkauspalvelua, virasto- ja lääkäriasiointiapua, sekä NIE- ja residensia-asioiden hoitoa tarjoava suomalaisnainen osoittautui varsinaiseksi tehopakkaukseksi ja otti asiamme heti haltuunsa.

Neuvolaan ulkomaalaiset eivät käytännössä pääse. Tai pääsevät, mutta se edellyttää lapsen äidille residensiaa, jonka hankkiminen on lähiaikana muuttunut hankalammaksi. Lopetin residensian harkitsemisen kohdassa, jossa vaadittiin omalle espanjalaiselle pankkitilille vähintään 5 007,18 euron käteissummaa. Lisäksi maan tässä taloustilanteessa julkisen puolen palvelut voivat olla ruuhkaisia, joten vaikka hankkiutuisin neuvolan asiakkaaksi, ei asioiden sujumisesta siellä vielä olisi takeita. Ainakaan kun en osaa kieltä. Lisäksi residensia pitäisi oleskelun päätyttyä purkaa, eikä sekään olisi aivan vaivatonta. Vaihtoehdoiksi jäivät neuvolapalvelun tai ainakin rokotteiden hankkiminen yksityiseltä, tai reissut Suomeen tarpeellisina ajankohtina. Sattumalta tämä asiointitehopakkaus oli samana päivänä menossa tulkkauskeikalle yksityissairaala Xanitiin ja lupasi kysyä samalla, hoidetaanko siellä lasten rokotuksia. Vastaus tuli samana iltana: kyllä hoidetaan. Ja mikä parasta, sairaala on merkittynä matkustajavakuutuksemme hyväksyttyjen lääkäripalveluiden listalle. Varaamme siis vauvalle lastenlääkäriajan tässä lähiaikoina.

Mummon lähtöä edeltäväksi päiväksi ehdittiin sentään ensimmäistä kertaa koko perheen voimin merenrantaan. Ihanaahan siellä oli, ja aurinkotuolissa varjon alla chillaileva vauva pysäytti kohdalleen monta hymyilevää ja pavunruskeaa eläkeläistä. Kukas sitä nyt vaunuissa hikoilee, jos vaihtoehtona on leppeä merituuli ja sinisenä siintävä horisontti! Isommat lapset pääsivät keräämään ensimmäiset simpukankuoret ja kohtaamaan aaltoja innosta kiljuen.

Äitini saattamisreissulla Malagan lentokentälle mies ja miehen veli kävivät myös Malagan kaupungissa. Julkisen liikenteen kyytejä ei ole hinnalla pilattu: Malagan kentältä juna Malagaan 1,73 euroa ja kolmen vartin bussimatka Malagasta Fuengirolaan 2,40.


Vauvalomalla. Vauva lomalla.


3 kommenttia:

  1. Ihana kuulla kuulumisia =) Onpa pikkuinen kasvanut paljon!!

    VastaaPoista
  2. Tuntuu että isommatkin ovat, varmaan tää lämpö ja kosteus... Lisäsin muutaman kuvan aiempiinkin kirjoituksiin.

    VastaaPoista
  3. Voi kummitytön lämpimän elämän kauneutta ja ihanuutta <3 Täällä satoi tänään ensimmäiset räntähiutaleet, hyvään saumaan ehditte sinne! Iloa ja enkeleitä teille sinne! T. Sanna

    VastaaPoista