maanantai 9. joulukuuta 2013

Kylmää vai lämmintä?

Savupiippuja vieri vieressä.

Minkälaista on Aurinkorannikon sää joulukuussa? Kuivaa, mutta lämpötila on erittäin vaihteleva. Aamu alkaa viileänä. Sängystä noustessa vedetään villasukat jalkaan, ja se joka ensimmäisenä hipsii alakertaan laittaa ilmalämpöpumpun päälle. Kerhoon lähtiessä lapsille puetaan pitkät housut, pitkähihaiset paidat ja huppari tai takki. Vauva lähtee aamun vaunulenkille kevyttoppapuvussa puuvillapipo päässä. Tarpeen mukaan vaunukopassa on myös jokaisen suomalaisvauvan vakiovaruste, äitiyspakkauksen makuupussi.

Aamupäivällä aurinko alkaa lämmittää ja takki käy tarpeettomaksi. Varjossa ja auringossa on suuri lämpötilaero. Etupihalla voi istua kahvimukin kanssa t-paidassa ja käräyttää kasvonsa, mutta varjossa nukkuva vauva viihtyy makuupussissa. Vauvan pipon voi riisua. Lämmintä riittää auringonlaskuun, ja ilta viilenee toden teolla viiden-kuuden maissa.

Varsinaisille talvivaatteille ei ole tarvetta, mutta kaikenlaista pientä lämmikettä päälle on puettava. Aikuisen toimiva sisävaatetus voi olla pitkähihainen paita, caprihousut ja villasukat tai lämpimät tossut, sillä kivilattioita ei lämmitä enää mikään. Isompien lasten ulkovarustus on lähinnä välikausihenkistä, paitsi ettei vielä ole ollut jatkuvaa tarvetta pipoille ja sormikkaille. Eikä vedenpitäville vermeille. Paikalliset lapset kulkevat talvikengissä, mutta lämpötilan mukaan valitsisin lapsille lenkkarit tms. kevyet umpikengät.

Noin yleisesti "talveen" pukeutuminen on kirjavaa. Vaatekaupat myyvät talvikauden mukaisia varusteita: untuvatakkeja, muhkeita neuleita, pipoja, tohveleita, flanellipyjamia. Lyhyemmän aikaa täällä oleilevat turistit haluavat uskoa kesään ja kulkevat shortseissa ja t-paidoissa. Toissailtana näin leikkipuistossa espanjalaisen isän shortseissa ja lapsen toppatakissa. Näytti toimivan.

Asuntojen lämpöolosuhteet vaihtelevat suuresti. Läheskään kaikissa asunnoissa ei ole minkäänlaista lämmitystä, ja myös ikkunoiden ja ovien tiiviys vaihtelee kovasti. Tämä asunto on ilmeisen lämmin, ja myös lämmitettävissä tarpeen mukaan. Varusteisiin kuuluvat ilmalämpöpumput sekä ylä- että alakerrassa, sekä takka. Takassa emme vielä ole pitäneet tulta, mutta kahden kadun samanlaisten rivitaloasuntojen takat tuntuvat olevan kovassa käytössä. Ilmalämpöpumppu taitaakin kuulua suomalaisvarustukseen, sillä lehtien mainostamat paikalliset lämmityslaitteet ovat paljon mielikuvituksellisempia. Puhaltimia ja pattereita on joka lähtöön. Huomaamattomiakin. Taululämmitin? Huomattavaa on, että asuntoa lämmittävät myös muut kuin varsinaiset lämmittimet. Asunnon voi imuroida lämpimäksi. Voi laittaa uuniruokaa. Voi pestä pari koneellista pyykkiä ja käyttää kuivausrumpua.

Että onko täällä sitten kylmä vai lämmin? Vanhempani saapuivat tänne lauantaina päivän aurinkoisimpaan aikaan, ja heidän mielestään täällä oli "täysi kesä". Seuraavan aamun viileys oli yllättänyt. Tämä on Costa del Sol!


Fuengirola 
9.12.2013 havaintoaika klo 10.00
+16 °C
Aurinko nousee: 08.18
Aurinko laskee: 18.02
Päivän pituus: 9 h 44 min


2 kommenttia:

  1. Tuohan kuulostaa suomen kesäkuulta =) paitsi että siellä taitaa aurinko paistaa vieläkin enemmän ja ei sada vettä

    VastaaPoista
  2. Niinpä. Valoisan ajan pituudessa on nyt iso ero.

    VastaaPoista